HOME VOEDING SPORTEN DIETEN ARTIKELEN OVER ONS
radijs

Radijs

De radijs

De radijs behoort tot de Cruciferae familie. We vermoeden dat deze eeuwenoude groente uit Aziƫ komt. Alhoewel we wel weten dat de Egyptenaren olie maakten van radijszaadjes. Het is een wortelachtige groente, met de afmetingen van een knol met een zwarte schil en wit vlees. Ze hebben een sterke bittere smaak en zorgen vaak voor een opgeblazen gevoel.

Voordelen voor de gezondheid

De radijs is niet echt voedzaam, maar heeft wel veel medicinale eigenschappen. Het is rijk in vitamine C, wat zorgt dat het een handige bondgenoot is tijdens de koude win-termaanden. Vitamine C helpt ons bovendien te wapenen tegen infecties en vrije radicalen. Het bevat ook vitamine B en solfer. Zijn hoge inhoud aan vezels vermeer-dert samentrekkende bewegingen van de darmen. Daarbij bevat het ook grote hoe-veelheden water. Zowel water als vezels helpen onze doorvoer. Mensen die last hebben van constipatie kunnen wellicht voordeel hebben van deze groente.

Het bevat een verscheidenheid aan chemicaliƫn die de stroming van de gal ver-meerderen, wat zorgt voor een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Radijs zorgt voor een gezonde galblaas. Het heeft ook een antibacterieel effect op onze darm flora. Radijssap wordt ook gebruikt om hoest te behandelen en te sterken.

Let op!

Mensen met galblaas problemen (galstenen, verstoppingen) kunnen beter niet te veel van deze groente eten. Evenals mensen met leverproblemen.

Hoe te eten?

De buitenkant van de radijs is hard en moet verwijderd worden. Radijs kan rauw ge-geten worden. Als ze zijn geraspt kun je ze als een salade serveren. Het is wel handig ze te zouten en room toe te voegen om de sterke smaak wat te verminderen. Je kan ze ook koken, net zoals je een knol zou bereiden.

Hoogseizoen

Radijs kan het beste gegeten worden in de winter

Hoe te bewaren?

Zodra die is aangeschaft, moet de radijs stevig zijn zonder oneffenheden. Vermijdt een radijs die zacht of gerimpeld is. Net zoals elke andere wortelachtige groente, is het beste om de rammenas op een koele plek te bewaren. Je kan ze tot wel drie we-ken bewaren.

Voedingswaarden per 100 gram:
Voedingswaarden Eenheid Radijs rauw
Water g 94.84
Energie kcal 20
Proteine g 0.6
Vetten g 0.54
Koolhydraten g 3.59
Vezels g 1.6
Mineralen
Calcium mg 21
IJzer mg 0.29
Magnesium mg 9
Fosforzuur mg 18
Potassium mg 232
Sodium mg 24
Zink mg 0.3
Koper mg 0.04
Manganese mg 0.07
Selenium mg 0.7
Vitamines
Vitamine C mg 22.8
B-1 (thiamin) mg 0.005
B-2 (riboflavin) mg 0.045
B-3 (niacin) mg 0.3
B-5 (pantothenic acid) mg 0.088
B-6 (pyridoxine) mg 0.071
Folate mcg 27
B-12 mg 0
Vitamine A I.U 8
Vitamine A mcg RE 1
Vitamine E mcg ATE 0.001
Vetten
Verzadigde vetten g 0.03
Enkelvoudig onverzadigde vetten g 0.017
Meervoudig onverzadigde vetten g 0.045
Linolium zuur (18:2) g 0.016
Alpha-linolium zuur (18:3) g 0.029
Cholesterol g 0

Overwin je Overgang Dagaanbieding

€ 29,00

Ga je als vrouw door de overgang en heb je last van vervelende ongemakken? Word je 's nachts wakker badend in het zweet en heb je daarnaast ook wel eens last van depressieve gevoelens? Lees dan het e- lees meer...


Fixx Shake 14 stuks

€ 68,32

Ben je continu aan het werk en ervaar je ten gevolge hiervan veel stress? Heb je daarnaast last van overgewicht, zit je de hele dag op je werk en heb je wel eens last van rugpijn? Als dit het geval is lees meer...