Erwten worden ten onrechte als een groente beschouwd. Hun voedingswaarden en het feit dat ze in een dop groeien, maakt ze onderdeel van de peulvruchten familie. Erwten zijn zaadjes die in een peul zitten. De peul is de vrucht van een bloeiende plant met witte bloemen. De peul kan wel vier tot tien zaadjes bevatten. Alhoewel (anders dan droge bonen) erwten minder tijd nodig hebben om te koken, kunnen we ze net als andere groenten bereiden. Slechts een klein percentage wordt vers gegeten. Het merendeel wordt geconserveerd en de rest bevroren. Erwten zijn rijk in proteine en koolhydraten en laag in vetgehalte. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine A, C en B9. Het maakt niet uit of ze vers of bevroren zijn, in beide gevallen leveren ze veel ijzer en thiamine.
Erwten zijn rijk in water oplosbare vezels. Deze bevorderen een goede darmflora en door zich te binden met cholesterol helpen ze het cholesterol gehalte te verlagen. Ze helpen ook om het energiegehalte op peil te houden door het glucose gehalte van het lichaam laag te houden. Zij zijn de rijkste groente in thiamine (vitamine B1). Deze vitamine is essentieel voor onze energie productie, zenuwstelsel en koolhydraten me-tabolisme.
Erwten sap schijnt heel heilzaam te zijn voor mensen met cellen ziekte. Deze mensen hebben moeite met het verteren van vetten. Erwten sap helpt de ingewanden om het voedsel op een juiste manier te veteren door het kleine membraan in de dunne darm te herstellen die beschadigd worden door het eten van gluten.
300 gram erwten staat gelijk aan ongeveer 150 gram gedopte erwten. Je kan deze groente zowel rauw als gekookt eten. Natuurlijk is het zo dat hoe meer je ze kookt, des te minder je kan profiteren van hun vitaminen en mineralen. Een groot deel daarvan gaat verloren door het kookwater en de warmte. De beste manier om hun voedingswaarden te bewaren is door ze te stomen met kokend water voor zo'n twee tot drie minuten. Je kan ze daarna aan allerlei verschillende gerechten toevoegen als je wilt. Ze vullen bijna ieder gerecht aan, vooral champignons en gerechten met rijst. Gekookte erwten combineren verder heel goed met mint, peterselie, citroen en curry. Verse erwten zijn een heerlijk en kleurrijk ingredient voor in een salade. Je kan ze ook prima toevoegen aan een soep.
Een klein percentage van alle groene erwten komen vers in de supermarkten. We eten ze meestal uit blik. Nadeel van erwten, die niet in een pot zitten is dat zij nog uit de dop moeten worden gehaald. Dit kost wel tijd, maar ze zijn zo veel smaakvoller dan die uit blik of bevroren. Het is dan net of je een andere groente eet. Ze zijn heel smaakvol, zoet en zacht. Ze zijn verkrijgbaar van mei tot september.
Op de markt moeten ze, net als thuis, koel bewaard worden. Het is beter om ze gelijk op de aankoopdag te serveren en op te eten. Lukt dit niet, dan kan je de erwten on-gedopt in de ijskast bewaren (maar niet langer dan twee dagen). Begin pas met dop-pen net voordat je ze gaat koken.
Als de schil en je handen schoon zijn als je ze dopt, dan hoef je de erwten niet te wassen voor het koken. Als je ze kookt, let er dan op dat ze hard, groen en glanzend zijn met een lichtelijk vette gloed. De kleur moet fel groen zijn. Vermijd erwten die geel zijn en los in de dop zitten. De zaadjes zijn dan vaak ook niet vers en gerimpeld.
Voedingswaarden per 100 gram: | |||
---|---|---|---|
Voedingswaarden | Eenheid | Erwten rauw | Erwten gekookt(zonder zout) |
Water | g | 78.86 | 77.8 |
Energie | kcal | 81 | 84 |
Proteine | g | 5.42 | 4.36 |
Vetten | g | 0.4 | 0.22 |
Koolhydraten | g | 14.46 | 15.64 |
Vezels | g | 5.1 | 5.5 |
Mineralen | |||
Calcium | mg | 25 | 27 |
IJzer | mg | 1.47 | 1.54 |
Magnesium | mg | 33 | 39 |
Fosforzuur | mg | 108 | 117 |
Potassium | mg | 244 | 271 |
Sodium | mg | 5 | 3 |
Zink | mg | 1.24 | 1.19 |
Koper | mg | 0.176 | 0.173 |
Manganese | mg | 0.410 | 0.525 |
Selenium | mg | 1.8 | 1.9 |
Vitamines | |||
Vitamine C | mg | 40 | 14.2 |
B-1 (thiamin) | mg | 0.266 | 0.259 |
B-2 (riboflavin) | mg | 0.132 | 0.149 |
B-3 (niacin) | mg | 2.09 | 2.021 |
B-5 (pantothenic acid) | mg | 0.104 | 0.153 |
B-6 (pyridoxine) | mg | 0.169 | 0.216 |
Folate | mcg | 65 | 63.3 |
B-12 | mg | 0 | 0 |
Vitamine A | I.U | 640 | 597 |
Vitamine A | mcg RE | 64 | 60 |
Vitamine E | mcg ATE | 0.39 | 0.39 |
Vetten | |||
Verzadigde vetten | g | 0.071 | 0.039 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | g | 0.035 | 0.019 |
Meervoudig onverzadigde vetten | g | 0.187 | 0.102 |
Linolium zuur (18:2) | g | 0.152 | 0.082 |
Alpha-linolium zuur (18:3) | g | 0.035 | 0.019 |
Cholesterol | g | 0 | 0 |
€ 37,00
Ben jij een vrouw in de overgang en loop je nog altijd met een kilootje te veel rond? Heb je het gevoel dat je kleren niet lekker zitten en kijk je niet graag in de spiegel? Ria Kamelle, de schrijfste lees meer...
Stoppen met Lijnen 12 weken Gezond en Gewicht
€ 87,00
Wil je duurzaam afslanken zonder deel te nemen aan vele overschatte crashdieten? Wil je bovendien dat je na het afslanken je gezonde leefstijl kan doorzetten? Doe dan de Cursus Stoppen met Lijnen van lees meer...